Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاري آريا - عضو هيأت علمي جهاد دانشگاهي گفت: طبق بررسي‌هاي آماري بزرگ‌ترين و مرگ­بارترين زلزله‌­هاي 110 سال اخير ايران در مجموع 148 هزار و 471 کشته به جا گذاشته‌­اند.
به گزارش گروه فضاي مجازيخبرگزاري ميزان، حسين مهرجردي عضو هيأت علمي جهاد دانشگاهي، در ششمين ميزگرد "زمين‌شناسي زلزله"، نخستين زلزله بزرگ و مرگ­بار يکصد و ده سال اخير کشور را زلزله 7.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

4 ريشتري 3 بهمن 1287 عنوان کرد و گفت: اين زلزله در سيلاخور-جنوب شرق بروجرد در استان لرستان به وقوع پيوست و 8000 کشته بر جاي گذاشت.
سپس به يکي از ديگر زلزله­‌هاي پرتلفات کشور در 10 شهريور 1341 اشاره کرد و توضيح داد: اين زلزله 7.2 ريشتري که در بويين زهرا، در استان قزوين اتفاق افتاد، موجب کشته شدن 12 هزار و 255 نفر شد.
وي تصريح کرد: عامل اين زلزله گسل "ايپک" با طول تقريبي 85 کيلومتر و راستاي تقريباً غربي-شرقي و ساز و کار فشاري بوده که در حدود 10 کيلومتري جنوب بويين زهرا قرار دارد.
عضو هيأت علمي جهاد دانشگاهي با اشاره به اينکه روزنامه‌­هاي سال 1357 از زلزله طبس به عنوان بزرگ­ترين زلزله تاريخ ايران ياد کرده‌­اند، تلفات اين زلزله را 19 هزار و 600 نفر عنوان کرد و افزود: گسل عامل اين زلزله به طول حدود 85 کيلومتر، در عمق حدود 10 کيلومتري سطح زمين واقع شده و از حدود 10 کيلومتري شهر طبس نيز عبور مي‌کند.
مهرجردي، وقوع زمين‌لرزه‌­اي با بزرگي 6.4 ريشتر در 70 کيلومتري غرب دشت بياض و ويران شدن شهر فردوس در تاريخ 10 شهريور 1347 را متأثر از زلزله 7.1 ريشتري 21 ساعت قبل آن در دشت بياض در استان خراسان دانست و اضافه کرد: اين دو زلزله پياپي نمونه‌اي از چکانش يا شليک جنبش در يک گسل (فردوس) در اثر گسلش منجر به زمين‌لرزه‌­اي در گسل نزديک آن است که به فاصله چند ساعت رخ داد.
مهرجردي با تأکيد بر اينکه پرتلفات­‌ترين زلزله 110 سال اخير کشور، زلزله 6.6 ريشتري 5 دي سال 1382 بم، با حدود 40 هزار کشته بوده است، به مقايسه اين زمين‌­لرزه با زلزله 7.8 ريشتري سراوان پرداخت و گفت: آنچه در مورد زلزله سراوان شايان توجه است، دوري کانون زمين‌لرزه از مناطق مسکوني و خالي از سکنه بودن محل وقوع آن (نزديک مرز ايران و پاکستان) است.
مهرجردي از جمله دلايل پرتلفات بودن زلزله بم را عمق کانوني کم (13.2 کيلومتر)، نزديکي کانون زمين­‌لرزه به مناطق مسکوني، تراکم جمعيتي زياد، بافت قديمي و غيرمقاوم ساختمان­‌ها، زمان وقوع زلزله (زماني که اکثر مردم خواب بوده‌اند) و جنس زمين (بيشتر آبرفتي با ذرات منفصل) برشمرد و افزود: اين در حالي است که زلزله 7.8 ريشتري سراوان با عمق کانوني حدود 80 کيلومتر که در روز اتفاق افتاد، تنها 41 کشته (40 نفر در پاکستان و 1 نفر در ايران) به جاي گذاشت.
وي تصريح کرد: بر طبق محاسبه، انرژي آزاد شده بر اثر رخ دادن زلزله بم معادل انرژي آزاد شده ناشي از انفجار حدود 50 هزار تن ماده منفجره T.N.T است. اين در حالي است که در زلزله سراوان انرژي‌­اي معادل انفجار 3 ميليون تن ماده منفجره T.N.T آزاد شده است.
عضو هيأت علمي جهاد دانشگاهي در خصوص زمان وقوع زلزله­‌هاي بزرگ 110 سال اخير ايران، با بيان اينکه تاکنون هيچ قاعده خاصي در اين رابطه پيدا نشده است، توضيح داد: از مجموع 32 مورد زلزله با بزرگي بيش از 6 ريشتر در مدت 110 سال اخير، 17 مورد آن در روز (53 درصد) و 15 مورد در شب (47 درصد) رخ داده است. اين در حالي است که با بررسي مقايسه­‌اي ميزان تلفات بزرگ­ترين زلزله‌­هاي بزرگ 110 سال اخير، اين نتيجه به دست مي‌­آيد که 85 درصد کشته‌­ها مربوط به زلزله­‌هاي شب و 15 درصد مربوط به زلزله‌­هاي روز بوده است.
مهرجردي همچنين به وقوع بزرگ‌ترين زلزله ثبت‌شده در تاريخ (زمين‌لرزه 9.5 ريشتري شيلي در مي 1960) در روز اشاره کرد و گفت: مسلماً اگر اين زلزله که بزرگ‌ترين زلزله تاريخ ژاپن بوده است (9.1 ريشتري سال 2011) در شب اتفاق مي‌افتاد، تلفات بسيار بيشتري را بر جاي مي‌گذاشت. اين نيز بيان‌گر اين است که تاکنون بين روزهاي سال و ساعت وقوع زمين‌لرزه هيچ الگو و ارتباطي کشف نشده است.
وي تاريخ احداث اولين ايستگاه لرزه‌نگاري در کشور را سال 1337 هجري شمسي بيان کرد و افزود: اين ايستگاه در تهران و به منظور ثبت و تعيين محل زمين‌لرزه‌ها راه‌اندازي شد. طبق اعلام مرکز لرزه‌نگاري کشوري وابسته به مؤسسه ژئوفيزيک دانشگاه تهران در حال حاضر 108 ايستگاه لرزه‌نگاري رقمي در قالب 20 شبکه لرزه‌نگاري محلي، چهار پايگاه لرزه‌نگاري تک‌ايستگاهي و يک ايستگاه درون‌چاهي در کشور فعال است.
عضو هيأت علمي جهاددانشگاهي با بيان اينکه در بازه زماني دي ماه 1387 تا دي ماه 1396 (مدت 108 ماه معادل 9سال) تعداد 96 هزار و 514 زمين‌لرزه توسط مرکز لرزه‌نگاري کشوري گزارش شده است، تعداد زمين‌لرزه‌هاي با بزرگي بيش از 4 ريشتر را 1611 مورد عنوان کرد و افزود: بر اساس اين آمار تعداد متوسط زمين‌لرزه در هر ماه حدود 894 مورد و زلزله‌هاي بيش از 4 ريشتر نيز حدود 15 مورد در هر ماه محاسبه شده است. اين در حالي است که با توجه به موقعيت زمين‌شناسي ايران، به طور ميانگين در هر سال دو زلزله بين 6 تا 6.9 ريشتر و در هر 10 سال دو زلزله بالاي 7 ريشتر قابل انتظار است.
وي خاطرنشان کرد: ايران در سال 2017 ميلادي به لحاظ وقوع زلزله‌هاي بالاي 7 ريشتر در بين کشورهاي جهان رتبه پنجم را به خود اختصاص داده است؛ به عبارتي در اين سال 8 زلزله بالاي 7 ريشتر در جهان رخ داده که مکزيک با زلزله 8.1 ريشتري 8 سپتامبر در جايگاه نخست و ايران با زلزله 7.3 ريشتري 21 آبان 96 (12 نوامبر) ازگله - سرپل‌ذهاب در رتبه پنجم قرار دارد.
مهرجردي کم‌خطرترين مناطق ايران به لحاظ لرزه‌خيزي را مناطق کويري و زون سنندج-سيرجان برشمرد.
مهرجردي در پايان به برخي نکات مورد توجه در طرح‌هاي عمراني پرداخت و گفت: از جمله اين نکات مي‌توان به بررسي‌هاي زمين‌شناسي منطقه (بررسي نوع موادي که ساختمان روي آن قرار دارد؛ مثلاً رسوبات نرم و ناپيوسته يا سنگ‌هاي سخت)، بررسي‌هاي زمين‌ساختي (مطالعه و بررسي دقيق عوامل لرزه‌خيزي منطقه و شناخت گسل‌ها و ارزيابي فعاليت آن‌ها؛ طول، شيب و امتداد گسل، نوع گسل، سازوکار گسل)، بررسي‌هاي لرزه‌خيزي (تعيين زلزله با بيش‌ترين احتمال؛ بزرگ‌ترين زلزله طرح، شدت، بزرگي و مدت ارتعاشات)، اطلاع از اثرات تخريبي امواج زمين‌لرزه بر روي سازه، استفاده از مصالح مرغوب و استاندارد، نقشه مناسب، اجرا و نظارت و نهايتاً پرهيز از احداث سازه و ساختمان در نزديکي و روي گسل‌ها در زمين‌هاي سست و خاک‌هاي رسي و نخاله‌هاي ساختماني، لبه پرتگاه‌ها و زمين‌هاي با شيب تند و ناپايدار اشاره کرد.
منبع: ايسنا
انتهاي پيام

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۸۰۰۱۸۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

زمین لرزه فاریاب خسارتی نداشت

به گزارش خبرگزاری مهر، یوسف میرشکاری سلیمانی گفت: پس از زمین لرزه ۴.٧ ریشتری صبح امروز اعضای ستاد بحران به صورت میدانی به پایش منطقه پرداختند که خوشبختانه این زمین لرزه بدون خسارت بود.

وی افزود: کلیه نیروهای امدادی و اعضای ستاد مدیریت بحران در آماده‌باش کامل هستند.

صبح امروز زمین‌لرزه ای به قدرت ۴.۷ ریشتری در عمق ۹ کیلومتری زمین، حوالی شهرستان فاریاب کرمان را لرزاند.

کد خبر 6094911

دیگر خبرها

  • زلزله ۴.۲ ریشتری در خراسان شمالی هیچگونه خسارتی در پی نداشت
  • زمین لرزه چهار و دو دهم ریشتری تیتکانلو شهر فاروج
  • زلزله ۴.۲ ریشتری «تیتکانلو» در شهرستان فاروج را لرزاند
  • زمین لرزه چهار و دو دهم ریشتری تیتکانلو
  • زمین لرزه فاریاب خسارتی نداشت
  • زلزله چهار وهفت دهم ریشتری درفاریاب
  • کرمان باز هم لرزید | زلزله ۴.۷ ریشتری در فاریاب
  • زمین لرزه ۴.۷ ریشتری در فاریاب استان کرمان
  • زلزله ۴.۷ ریشتری فاریاب کرمان را لرزاند
  • جزییات زلزله ۴.۶ ریشتری در کرمان